Dożynki gminne 2019
Rdzawka była w tym roku gospodarzem Dożynek w gminie Rabka-Zdrój. Święto plonów odbyło się w niedzielę 25 sierpnia, a rozpoczęło się mszą świętą dziękczynną za zabiory i za rolników, którą w kościele parafialnym NMP Matki Kościoła w Rdzawce odprawiło pięciu kapłanów pod przewodnictwem proboszcza ks. Michała Rymara. We mszy uczestniczyły sztandary OSP z Rabki-Zdroju, Rdzawki, Ponic i Chabówki i sztandar pszczelarzy z Chabówki. Oprawę muzyczną nabożeństwa stworzyła Orkiestra Dęta OSP Rabka-Zdrój wraz z góralskim zespołem regionalnym Powicher ze Rdzawki. Obecne były delegacje sołectw z wieńcami, z Rdzawki, Ponic i Chabówki, na czele z sołtysami oraz - po raz pierwszy - ze Słonego. Do kościoła przybyli członkowie zespołów Prymni, Powicher, Majeranki ze Stowarzyszenia Miłośników Kultury Ludowej i Robcusie z Gorczańskiego Oddziału Związku Podhalan, chóru Szafrany ze Słonego, kół gospodyń wiejskich, były zuchy i strażacy. Samorząd Rabki-Zdroju reprezentował burmistrz Leszek Świder, jego zastępca Małgorzata Gromala, przewodniczący Rady Miejskiej Józef Skowron, sekretarz gminy Robert Wodziak oraz radni powiatowi i miejscy. - Cieszymy się ogromnie, że możemy dziękować dobremu Bogu i sprawować tę uroczystą Eucharystię za owoce ziemi, za plon tej ziemi, która jest nam droga, bliska i która jest również wdzięczna i obdarza nas swoimi owocami - mówił ks. Rymar. - Eucharystia jest najlepszą formą podziękowania Bogu za dar chleba. Jesteśmy tu, aby panu Bogu podziękować, ale też raz jeszcze prosić o wszelkie dobro, o to, co nam jest potrzebne, co nam może dać nasza matka ziemia.
Po mszy uczestnicy uroczystości przemaszerowali i przejechali wozami konnymi oraz traktorami na plac przy Zespole Szkół w Rdzawce, gdzie odbyła się dalsza część dożynek. Zebranych, w imieniu organizatorów, powitała ze sceny szałasu prowadząca uroczystości Barbara Rapacz. Po powitaniach głos przekazała burmistrzowi Rabki-Zdroju, który powitał wszystkich obecnych. - Dożynki kojarzą się z wieńcami, ale proszę pamiętać, że ten wieniec to symbol ciężkiej pracy na roli - mówił. - Wieniec dożynkowy jest również symbolem radości, że udało się zebrać plony. Oby te plony zawsze były obfite. Chleb dożynkowy ma nas zjednoczyć, ma sprawiać, byśmy nie cierpieli głodu. Życzę sobie i wszystkim Państwu, żeby nam nigdy nie zabrakło chleba.
Po przemówieniu burmistrz ucałował dożynkowy chleb, który przekazała mu delegacja trzech sołectw, pokroił i rozdał go zebranym. Dzielił go równo, sprawiedliwie, jak tradycja każe, by „nikomu go nie brakło i starczyło zawsze dla wszystkich”. - Zapewniam, że wszystkie środki i całą naszą pracę będę dzielić równo pomiędzy wszystkich mieszkańców naszej gminy. Dziękujemy wam wspólnie za to, że możemy wam, mieszkańcom naszej gminy, służyć - dodał.
W dalszej części dożynek odbył się przegląd wieńców dożynkowych i stoisk przygotowanych przez gaździny z gminy Rabka-Zdrój. Towarzyszyły im zabawy i przyśpiewki. Potem goście dożynek biesiadowali i bawili się przy muzyce zespołu „Ogórki”.
Organizatorami dożynek byli: Burmistrz Rabki-Zdroju , Sołtys i Rada Sołecka Rdzawki, Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Kulturalnego Wsi Rdzawka, Koło Gospodyń Wiejskich, OSP Rdzawka oraz Miejski Ośrodek Kultury w Rabce-Zdroju.
PROTOKÓŁ DOŻYNKOWY – Rabka-Zdrój’2019
Protokół Jury konkursu wieńców dożynkowych i potraw regionalnych oraz programów artystyczny wykonanych przez sołectwa, koła gospodyń wiejskich, zespoły regionalne i stowarzyszenia
Dożynki Gminne, Rdzawka - dnia 25 sierpnia 2019 r.
Jury w składzie: Dorota Majerczyk – Chabówka, Jolanta Świder – Ponice, Jacek Latawiec – Rdzawka oceniło wieńce dożynkowe sołectw Chabówka, Rdzawka, Ponice, Gorczańskiego Oddziału Związku Podhalan - Zespół Regionalny „Robcusie” i „Robcanie”, Stowarzyszenie Miłośników Kultury Ludowej -Zespół Regionalny „Majeranki”, Zespołu „Powicher” ze Rdzawki, Zespołu „Prymni” z Ponic, Chór „Szafrany” ze Słonego oraz stoiska potraw regionalnych sołectw Chabówka, Rdzawka i Ponice.
Jury stwierdza, że w tegorocznych konkursach dożynkowych należy podkreślić wielkie zaangażowanie społeczności, wszystkich sołectw.
Szczególne podziękowania kieruje do gospodarzy tegorocznych dożynek z Panem Sołtysem Józefem Filasem, Kołom Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeniom za ogromne zaangażowanie i kultywowanie tradycji regionalnej.
Dziękujemy zespołom regionalnym „Majeranki”, „Robcusie” i „Robcanie”, „Powicher”, „Prymni”, chór „Szafrany” za udział w obrzędach dożynkowych i zaangażowanie najmłodszego pokolenia.
Jury stwierdza, że wszystkie wieńce były wykonane zgodnie z tradycją ze wszystkich gatunków zbóż, pięknie ozdobione kwiatami, grzybami, głogiem, kaliną, mirtem, mchem.
Każdej prezentacji wieńców towarzyszył program artystyczny: przyśpiewki i recytacje których tematem była pracowitość rolników, dobre gospodarowanie, gościnność mieszkańców , szacunek do chleba i dziękczynienie Bogu i Matce Boskiej za szczęśliwe zakończenie żniw i zebrane plony.
W I kategorii na wieńce dożynkowe uczestnicy otrzymują równorzędne nagrody finansowe w wysokości po 700,- zł każda.
Związek Podhalan w Rabce Zdroju Zespoły Regionalne „Robcusie” i „Robcanie” za wieniec przedstawiający kielich z opłatkiem wykonany ze zbóż, ozdobiony jarzębiną i kwiatami.
Stowarzyszenie Miłośników Kultury Ludowej Zespół Regionalny „Majeranki” za wieniec przedstawiający „Białą kapliczkę”, zawierający 4 rodzaje zbóż, ziarna i kwiaty
Zespołu „Powicher” ze Rdzawki za wieniec przedstawiający orła, wykonany ze zboża, obraz ze słomy, kłosów, ziaren, fasoli i maku.
Zespół „Prymni” z Ponic za kosz z płodami rolnymi (warzywami, owocami i grzybami).
Chór Szafrany ze Słonego za tradycyjny wieniec – koronę i chleb przybrane kwiatami, jarzębiną i woreczkami z ziarnem.
Sołectwo Rdzawka za tradycyjny wieniec – koronę wykonana z różnych rodzajów zbóż z obrazem.
Sołectwo Chabówka Kielich – monstrancja wykonana ze zbóż, udekorowany kwiatkami z bibuły.
Sołectwo Ponice Obraz MB wykonany ze słomy, kłosów, siemienia lnianego, pestek dyni.
W II kategorii – prezentacja stoisk – Sołectwa otrzymują równorzędne nagrody po 700,- zł brutto
za potrawy regionalne, wypieki, przetwory, napoje. Jury stwierdza, że Sołectwa i Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały smakołyki tradycyjnej kuchni góralskiej oraz współczesne wypieki. Na szczególne uznanie zasługuje dekoracja stołów i estetyka potraw. Wykorzystano regionalne elementy dekoracyjne tj. naczynia gliniane, kosze wiklinowe, a także kwiaty polne i ogrodowe, grzyby, runo leśne, owoce i warzywa. Na podkreślenie zasługuje promocja wyrobów mleczarskich z mleka owczego i krowiego – różne gatunki sera, oscypki i bundz. Wszystkie sołectwa zaprezentowały do degustacji wyjątkowo dużą ilość potraw i nalewek w tym: ciasta, pierogi i knedle z różnym nadzieniem, tradycyjny smalec, wędliny, gołąbki, zupy, groch z kapustą, kluski razowe, łazanki, miody, dżemy, galaretki i przetwory.
Na szczególne uznanie zasługują -
w Chabówce:
chleb swojski, kołacz, kruche z borówkami, pierogi (10 rodzajów), kwaśnica
z żeberkiem, oscypek, ser biały, 10 rodzajów nalewek.
w Ponicach:
smalec, kiska (kaszanka), placki na kwaśnym mleku, groch z kapustą, drożdżówki, ciasta, pierogi ziemniaczane „Bociany”)
w Rdzawce:
pierogi z kurkami, moskole, kołacze, oscypki, sery, wyroby wiejskie, grochówka, ciasteczka
Jury dziękuje mieszkańcom za włączenie się w organizacje i liczny udział w tegorocznych Gminnych Dożynkach 2019 w Rdzawce. Praca na roli kształtuje sumienność i odpowiedzialność – za uprawianą ziemię, za wspólnotę lokalną
i narodową, za przekaz wiary, mowy i obyczaju. Świadectwem tego są również uroczystości dożynkowe.
Godne uczczenie święta plonów w gminie jest waszym wspólnym wysiłkiem. Dożynki to największe w roku święto rolników będące ukoronowaniem ich całorocznego trudu oraz dziękczynienie Bogu i Matce Bożej za szczęśliwe zakończenie żniw i zebrane plony.
To również radość i odpoczynek po ciężkiej pracy. To obyczaj i nie przemijająca od XVI wieku tradycja. Warto więc ten obyczaj kultywować i przekazywać kolejnym pokoleniom